Wspaniałym sposobem na ograniczenie ilości odpadów jest zbieranie resztek kuchennych i zrobienie domowego bulionu warzywnego. To prosty przepis, który jest pełen smaku i wartości odżywczych.
Zacznij zbierać resztki warzyw podczas gotowania, w tym końcówki i skrawki selera, marchwi, porów, kopru włoskiego i pomidorów. Pamiętaj, żeby usunąć wszystkie zgniłe lub spleśniałe części.
Zbieranie resztek warzyw
Robot warzywny to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Korzyści jest wiele: mniejsza ilość odpadów, więcej wartości odżywczych i elastyczna lista składników.
Zacznij od zbierania resztek warzywnych w trakcie gotowania i przechowuj je w dużej torbie do zamrażarki lub innym zamkniętym pojemniku. W zależności od tego, jak często gotujesz, zebranie wystarczającej ilości resztek do zrobienia bulionu warzywnego może zająć kilka tygodni lub miesięcy.
Dobrą bazą składników na domowy bulion warzywny jest marchew, seler i cebula. Dodaj kilka aromatycznych ziół, takich jak pietruszka, tymianek i bazylia.
Wypełnij garnek resztkami i dodaj wody, aż warzywa zaczną pływać. Wymieszaj i gotuj bez przykrycia przez co najmniej 1 godzinę. W ten sposób powstanie bogaty i aromatyczny bulion, który można wykorzystać w zupach, gulaszach lub polać nim ryż, makaron lub quinoa.
Przygotowanie warzyw
Jeśli regularnie gotujesz, zachowaj resztki warzyw w torbie do zamrażania, dużej torbie do przechowywania żywności wielokrotnego użytku lub innym zamkniętym pojemniku w zamrażarce. Możesz je wykorzystać do zup, sosów lub do zrobienia bulionu warzywnego, który jest świetnym sposobem na wzmocnienie smaku i wykorzystanie więdnących ziół, łodyg jarmużu, wewnętrznych liści selera i innych.
Warzywa powinny być umyte i z grubsza pokrojone na kawałki jednakowej wielkości. Nie musisz ich obierać, chyba że chcesz uzyskać gładką konsystencję. Umyj wszystkie widoczne zabrudzenia i dodaj do wystarczająco dużego garnka, aby je pomieścić oraz kilka dodatkowych centymetrów wody.
Mrożenie warzyw
Jeśli chcesz zachować resztki warzywne z wysypisk śmieci i wykorzystać je do zrobienia bulionu, zamrożenie jest dobrym rozwiązaniem. Bulion zrobiony z resztek warzywnych wytrzyma w zamrażarce do sześciu miesięcy, zanim go użyjesz.
Warzywa możesz zamrozić na kilka sposobów. Niektóre warzywa można zapakować w solidne opakowanie, inne można luźno odsączyć, a następnie zamrozić.
Blanszowanie jest standardową praktyką dla wielu warzyw przed zamrożeniem, aby pomóc im zachować kolor i świeży smak. Są jednak warzywa, które można z powodzeniem zamrozić bez blanszowania, takie jak słodka i ostra papryka, korzeń imbiru i cebula.
Możesz zamrozić wywar w różnych pojemnikach, w tym w szklanych słoikach o szerokich ustach lub wytrzymałych, niezawierających BPA pojemnikach do zamrażania. Możesz też zamrozić wywar w kostkach lodu, co pozwoli Ci przechowywać mniejsze porcje i zaoszczędzić miejsce.
Przygotowywanie bulionu
Odpadki warzywne są kluczem do przygotowania pysznego, aromatycznego bulionu. Idealne są skórki, końcówki i skrawki marchewek, porów, kopru włoskiego, selera, pomidorów i grzybów, a także zwiędłe warzywa i ziemniaki, które zostały na jakiś czas w lodówce (mogą być nadal dobre!)
Unikaj używania warzyw krzyżowych, takich jak brokuły, kalafior, kapusta, brukselka i szparagi. Mogą one pozostawić gorzki smak w wywarze i najlepiej unikać ich całkowicie, jeśli próbujesz zrobić rosół warzywny.
Możesz również użyć kilku przypraw, aby podnieść smak swojego rosołu z resztek warzywnych. Dobrym wyborem są ziarna pieprzu, liść laurowy lub jagody jałowca. Możesz też użyć suszonych ziół, takich jak oregano, tymianek i bazylia.